Altinget og Google Digital News Innovation Fund

Kend Dit Folketing

Intro

Der er meget snak om det politiske spil. Men hvad er det, politikerne rent faktisk siger og gør? Kom med bagom de store overskrifter og den enkle retorik og se hvad, der egentlig fylder i Folketinget.

Kend Dit Folketing er en online platform, der giver indsigt i hvad, der er sket i Folketinget i perioden 2011-2019. Formålet er, at det skal være nemmere at få overblik over, hvordan folketingsmedlemmerne agerer inden for Christiansborgs mure.

 
0
1
 
.
 
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
 
0
1
2
3
 
0
1
2
3
4
5
6

Sådan gjorde vi

På baggrund af åbne data fra folketinget.dk har vi analyseret, hvordan forskellige partier stemmer og taler i folketingssalen. På siden kan man dykke ned i, hvilke partier der stemmer ens – og hvordan det har ændret sig over tid. Man kan også blive klogere på, hvilke lov- og beslutningsforslag, der er mest kontroversielle, og hvilke emner partierne bruger mest tid på i folketingssalen.

Hjemmesiden bygger primært på data om, hvad der er sket i folketingssalen fra 2011-2019. Det vil sige informationer om lov- og beslutningsforslag, som er blevet behandlet, om afstemninger i Folketingssalen samt referater af alle taler, som har været afholdt i folketingssalen.

Derfor har vi 1.036 mødereferater fra Folketingssalen, 272 forskellige folketingsmedlemmer, 24 politiske emner og 9 partier.

Et screenshot fra hjemmesiden Kend Dit Folketing, der viser hvem Socialdemokratiet stemmer sammen med i Folketingssalen

Det fandt vi ud af

Kend Dit Folketing viser, at der i regeringsperioden 2015-2019 skete et stort skift, hvor Socialdemokratiet og Venstre for alvor rykker tættere på hinanden. I 86 pct. af afstemningerne om flygtninge og indvandrere stemte de to partier det samme i denne periode. Samtidig stemte de ens i 95 pct. af afstemninger om sundhed. Dette adskiller sig markant fra perioden 201-2016, hvor de kun stemte ens i hhv. 61 og 67 pct. af afstemningerne og disse emner.

Et screenshot fra hjemmesiden Kend Dit Folketing, der vise hvor mange gange Venstre taler om forskellige politiske emner

En ting er hvilke ting, partierne taler om i medier og på sociale medier. En anden ting er, hvad de bruger tid på at tale om på folketingets talerstol. Vidste du for eksempel at Venstre brugte mest tid på at tale om arbejdsmarkedet og beskæftigelse, flygtninge og indvandrere og sundhed, da de var i regeringen i perioden 2016-2019? Omvendt brugte de meget lidt tid på at tale om forsvar og militær i samme periode.

Vil du vide mere?
Tag kontakt til Maj

Maj Baltzarsen

Maj Baltzarsen +4550552668 maj@ogtal.dk

Besøg hjemmesiden
Samarbejde
Altinget og Google Digital News Innovation Fund
År
2019