Rapport

Ytringsklimaet for skeive på Twitter og Facebook

Med kvantitative og kvalitative analyser af Twitter og Facebook har vi undersøgt hvordan omtalen queer-personer har ændret sig fra 2018 - 2022.

Terrorangrebet i Oslo, Norge d. 25. juni 2022 kom som et shock for store dele af befolkningen. Men for mange i queer-miljøet var det ikke en overraskelse. Mange kunne fortælle om et øget tryk på sociale medier. Men stemmer det?

Analyse & Tal fik til opgave at svare på dette. Gennem kvantitative og kvalitative analyser af Twitter og Facebook har vi undersøgt, hvordan den offentlige samtale om queers har ændret sig fra 2018 til 2022.

Mens digitale platforme får en stadig større tilstedeværelse, og verden generelt digitaliseres, bliver nettet både et vigtigt værktøj for samfundsengagement og en arena for kritiske ytringer. Det er et alvorligt demokratisk problem, hvis minoritetsgrupper i samfundet undlader at ytre sig i offentligheden i frygt for hets, nedsættende eller bebrejdende kommentarer om sin seksualitet eller kønsidentitet. I denne rapport tager vi udfordringen på os og belyser hvordan den offentlige debat rammer queer-personer i Norge i dag. Vi har både undersøgt hadtale og negative diskurser. Begge dele kan gøre, at det føles krævende at bruge sin stemme eller bare følge med i den offentlige samtale.

Download rapporten

Udgivelsesdato

23. juni 2023