Danmarks digitale frivillige
- om administratorers og ordstyreres frivillige arbejde i 9000 grupper på Facebook
”Danmarks digitale frivillige” kortlægger Danmarks imponerende digitale civilsamfund på Facebook bestående af mindst 9.000 grupper på Facebook med mere end 50 mio. medlemskaber. Her mødes den danske befolkning i stor stil om alt fra hækling og hobbyer til samkørsel, kommunens lokalplan, klimavenlig aftensmad og kroniske smerter.
”Alle os der elsker svampejagt”, ”Det sker i Horsens”, ”Vi hjælper hinanden – fordi vi har lyst”, ”Ammenetværk for børn 0-2 år”, ”Konfirmationskørsel for udsatte (GRATIS)”, ”Vi med astma, eksem og allergi”. Det er bare få eksempler på nogle af de tusindvis af digitale medborgerhuse, der lever i bedste velgående i dag i Danmark og er blevet en stor motor for udveksling af viden, støtte, rådgivning, trøst, brok, anerkendelse, holdninger, ting, mad, gode idéer og meget andet.
De digitale fællesskaber er drevet af titusindvis af frivillige administratorer og ordstyrere, der lægger mange kræfter i det frivillige arbejde med at styre og drive de digitale medborgerhuse. Den digitale frivillige administrator eller ordstyrer arbejder i gennemsnit mere, end en traditionel frivillig gør. Fire ud af fem digitale frivillige er aktive i deres digitale medborgerhuse på daglig basis, og mere end hver tiende tjekker ind mindst en gang i timen. Det frivillige arbejde som administrator og ordstyrer er både tidskrævende og forpligtende. 76 pct. af administratorer og ordstyrere har været digitale frivillige i tre år eller længere.
Folk i alle aldre og med alle uddannelsesbaggrunde er digitale frivillige, men resultaterne tyder på, at det digitale format har potentiale til at engagere nye grupper af frivillige, især flere på offentlig forsørgelse, flere uden uddannelse og flere med fysiske og mentale udfordringer, der gør det svært at være frivillig i traditionel forstand.
Undersøgelsen viser også, at de digitale medborgerhuse gør en stor og positiv forskel for medlemmerne og for den digitale offentlige debat. 70 pct. af de voksne danskere er medlem af en Facebookgruppe, og mere end hver anden er aktiv på ugentlig basis. I det digitale civilsamfund kan man inspiration til sin hobby, møde nye holdninger, få hjælp til at løse familiekonflikter, etablere sin amning eller få mad på bordet sidst på måneden, hvis man er økonomisk udsat. Samtidig lader det til at gøre en forskel, at det er borgerne, der svinger taktstokken over den digitale debat: Der er betydeligt mindre had og færre sproglige angreb i borgernes Facebookgrupper end på politikernes og mediernes Facebooksider.
Undersøgelsen giver et dybt og bredt indblik i det klareste lys i tech-mørket og viser et digitalt medborgerskab i fuldt flor. Danmark har en stærk tradition for frivillighed; borgere i titusindvis arbejder frivilligt på digitale platforme, og befolkningen vil grundlæggende gerne komme hinanden ved i det summende digitale civilsamfund.
Det er TrygFonden og Analyse & Tal, der står bag kortlægningen, som er en opfølgning og en udvidelse af rapporten af Danmarks Digitale Medborgerhuse fra 2022.
Udgivelsesdato
13. april 2024