Bæredygtig turisme i hovedstaden

Turismen i København er vokset hurtigt de seneste år. I 2019 blev København kåret til at være verdens bedste by at besøge af Lonely Planet. Samme år satte hovedstadens turisme ny rekord med 9,5 millioner overnatninger. Før Covid-19 satte alt på pause, var forventningen, at Københavns turisme ville fortsætte med at stige og blive fordoblet frem mod 2030. Udsigten til vækst i turisme var en god nyhed for branchen, men den gav også anledning til bekymring, og ordet ”overturisme” begyndte at dukke op i den danske presse.

I samarbejde med Wonderful Copenhagen har vi udviklet en liste over indikatorer, der kan måle turismens økonomiske, miljømæssige og sociale fodaftryk i København. Det gælder både direkte aftryk fra turismeindustri og mere indirekte aftryk fra relaterede sektorer og trækket på lokale myndigheder.

De 65 valgte indikatorer er baseret på forskellige datakilder: Registerdata, spørgeskema og digitale datakilder. Vi har også udviklet et interaktivt heatmap, der kan visualisere densiteten af turismen i forskellige kvarterer og gader. For mens følelsen af ”overturisme” kan være til stede i nogle dele af byen, kan andre områder være mere eller mindre tomme for turister.

Så snart dønningerne fra Covid-19 har lagt sig, er det tid til igen at tænke over, hvordan turismen kan udvikle sig i en bæredygtig retning. Det bliver afgørende at etablere analytiske baselines og begynde at måle det økonomiske, miljømæssige og sociale aftryk fra turismen i København. Om fremtidens turisme bliver bæredygtig afhænger i høj grad af vores evne til at træffe kloge beslutninger og handle i tide.

Besøg websiten